По предварителни данни на БНБ нетният поток на преките инвестиции в

...
По предварителни данни на БНБ нетният поток на преките инвестиции в
Коментари Харесай

БНБ отчете понижение на чуждите инвестиции към полугодието

По предварителни данни на Българска народна банка чистият поток на директните вложения в страната за първите шест месеца на годината е в размер на 657.8 млн. евро. В съпоставяне със същия интервал на 2020 година обаче е регистрирано намаляване - с 2.4% или 16.1 млн. евро.

Дяловият капитал е негативен и възлиза на 9.4 млн. евро за януари – юни 2021 година Той е по-голям с 11.2 млн. евро от този за януари – юни 2020 година.

Нетният поток от вложения на задгранични лица в недвижими парцели също е негативен в размер на 1.2 млн. евро, при негативен чист поток от 0.3 млн. евро преди година.

По предварителни данни, публикация Реинвестиране на облага е позитивна и възлиза на 952.5 млн. евро, при позитивна стойност от 580.3 млн. евро за януари – юни 2020 година.

Най-големите чисти позитивни потоци по директни вложения в страната за януари – юни 2021 година са от Люксембург - 457.3 млн. евро, Франция - 171.6 млн. евро и Германия - 164.9 млн. евро.

В същото време най-големите чисти негативни потоци са към Обединеното Кралство - 196.9 млн. евро и Нидерландия - 222.1 млн. евро.

Преди близо месец Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява своя постоянен отчет за бизнес климата в България. Според американската институция чуждестранните вложители остават загрижени за върховенството на закона в България.

Наред с ендемичната корупция, вложителите цитират и други проблеми, възпрепятстващи вложенията, в това число компликации при приемането на нужните разрешителни, непредсказуемост заради чести регулаторни и законодателни промени, спорадични опити за прекратяване на дълготрайни контракти с страната и неефективна правосъдна система.

В началото на юни и немският бизнес в България сподели основните проблеми пред вложенията у нас. Отново става дума за дефицит на квалифицирани фрагменти, липса на правна сигурност, неяснота на публичните поръчки и корупцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР